Η διατροφή στην προσχολική ηλικία

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας τα παιδιά αναπτύσσουν την κινητικότητα, τη συναισθηματικότητα και τις γνωστικές τους λειτουργίες. Εντούτοις, ενώ στα χρόνια της προσχολικής ηλικίας συντελείται ραγδαία πνευματική ανάπτυξη, η σωματική ανάπτυξη γίνεται με πιο αργό ρυθμό συγκριτικά με αυτόν της βρεφικής ηλικίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης και αξιοσημείωτων αλλαγών. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών, έχει ως συνέπεια και τη μείωση της όρεξης προκαλώντας συχνά την αγωνία των γονιών όσον αφορά την επάρκεια της διατροφής του παιδιού σε θρεπτικά συστατικά.

Τα παιδιά ενδιαφέρονται λιγότερο για το φαγητό και περισσότερο για τον κόσμο γύρω τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ 9 και 18 μηνών τα παιδιά επιδεικνύουν μια αδιαφορία για το φαγητό που μπορεί να διαρκέσει για μερικούς μήνες ως και χρόνια, ενώ για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας το φαγητό αποτελεί ιεροτελεστία.

Οι επιθυμίες και οι αποστροφές μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ένα παιδί για παράδειγμα μπορεί να θέλει να τρώει για μια εβδομάδα κάθε μέρα αυγό και στη συνέχεια να αρνείται να το φάει για ένα μήνα. Οι γονείς στην περίπτωση αυτή οφείλουν να αντιδράσουν με ηρεμία. Το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο επιβράβευσης ή τιμωρίας. Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν δικαίωμα να απορρίπτουν κάποια φαγητά. Ας λάβουν υπόψη οι γονείς ότι ένα υγιές παιδί έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την πρόσληψη του φαγητού και να καταναλώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας τουλάχιστον τις θερμίδες που χρειάζεται.

Διατροφικές ανάγκες των νηπίων:

Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες. Το γάλα, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αβγό και το τυρί παρέχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη. Το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πολύ καλές πηγές ασβεστίου, που είναι απαραίτητο για γερά κόκαλα και δόντια.

Ο σίδηρος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο για τα παιδιά που αναπτύσσονται και παρέχεται κυρίως από το κόκκινο κρέας. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πηγές βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα τα εσπεριδοειδή φρούτα και τα σκούρα πράσινα ή κίτρινα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης A και C. Τα δημητριακά και το ψωμί εκτός από μέταλλα και βιταμίνες παρέχουν ενέργεια, ως τροφές πλούσιες και υδατάνθρακες.

Το λίπος είναι ένα άκρως απαραίτητο συστατικό της διατροφής του παιδιού. Εκτός από επιπλέον θερμίδες, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην ομαλή του ανάπτυξη. Όπως και στους ενήλικες ενδείκνυται ο περιορισμός στην κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ το ελαιόλαδο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Τα μικρά παιδιά είναι απαραίτητο να πίνουν νερό πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μην αφυδατωθούν.

Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, επιστημονικός διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΧΣΙΣ», Κέντρο διαιτολογικής υποστήριξης και μεταβολικού ελέγχου