Μάθε παιδί μου… τα χρήματα

Το παιδί σας μεγαλώνει, είναι καιρός να μάθει την αξία του χρήματος και πώς να το διαχειρίζεται. Πηγαίνει στο περίπτερο και με καμάρι βγάζει χρήματα από το μικρό πορτοφόλι που του έχετε αγοράσει. Ήρθε μάλλον ο καιρός να παραδώσετε τα μαθήματα οικονομικής διαχείρισης, προσφέροντας το χαρτζιλίκι και συγχρόνως προσπαθείτε να κατακτήσετε την εμπιστοσύνη του.

Εμείς γνωρίζουμε καλά πως το χρήμα αποτελεί το μέσο που επιλέξαμε για την απόκτηση αγαθών. Τα παιδιά λοιπόν από πού νωρίς ακούνε τις έννοιες της αγοράς και της πώλησης. Αντιλαμβάνονται όμως τις έννοιες ανάλογα με την ηλικία τους, θέλουν λοιπόν διαφορετικό χειρισμό από ηλικία σε ηλικία. Από τα 3-4 χρόνια του, το παιδί είναι έτοιμο να δεχτεί τα πρώτα του χρήματα. Σε μια κατάλληλη στιγμή μπορείτε να του δώσετε χρήματα για να αγοράσει κάτι. Το μικρό σας θα αρχίσει να αισθάνεται πολύ περήφανο και σημαντικό ενώ συγχρόνως θα αντιληφθεί την έννοια της ανταλλαγής.

Όταν το παιδί εισέλθει πια στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου είναι δηλαδή 5-6 ετών είναι αρκετά ώριμο να χειρίζεται μόνο του ένα μικρό χαρτζιλίκι. Εξάλλου σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο να έχει κάποια χρήματα μαζί του αφού πιθανόν να χρειαστεί να αγοράσει κάτι πχ από το κυλικείο. Είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να αρχίσετε να συζητάτε με το παιδί σας τις ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν από χρήματα.

Εξηγείστε του το λόγο που χρησιμοποιούμε τα χρήματα και αγοράστε του έναν κουμπαρά να συγκεντρώνει τα χρήματά του προκειμένου να αγοράσει ένα παιχνίδι ή ένα δώρο στους γονείς ή σε κάποιο φίλο του. Θα αρχίσει έτσι να αντιλαμβάνεται την έννοια της αποταμίευσης. Στην ηλικία των 8 με 9 ετών μαθαίνει στο σχολείο αριθμούς και μεγέθη. Μπορεί με ευκολία τώρα πια να διακρίνει πως κάθε πράγμα έχει τη δική του τιμή και μερικά πράγματα κοστίζουν ακριβότερα από κάποια άλλα. Την επόμενη φορά που θα βρεθεί μαζί σας ενώ πραγματοποιείτε μια αγορά ζητείστε του να συγκρίνει τις τιμές. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα αρχίσει να μπαίνει στη διαδικασία του ελέγχου των χρημάτων που ξοδεύει.

Για να πραγματοποιηθούν όμως όλα αυτά τα στάδια αναγνώρισης των χρημάτων από το παιδί χωρίς προβλήματα μπορείτε όταν ακόμη το παιδί σας είναι σε μικρή ηλικία να αρχίζετε μαζί του παιχνίδια με χρήματα. Παίξτε το παιχνίδι αναγνώρισης χρημάτων με τα κέρματα, διδάξτε στο παιδί πώς να τα ξεχωρίζει. Ένα από τα πολύ αγαπημένα παιχνίδια είναι αυτό της αγοραπωλησίας. Δημιουργήστε ένα φανταστικό μαγαζί με προϊόντα παραστήστε τον πωλητή ή τον πελάτη και διδάξτε τους κανόνες της χρηματική συναλλαγής. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια μάθησης του παιδιού γύρω από το χρήμα και την αξία του θα πρέπει να γίνεται αναφορά και σον τρόπο εξοικονόμησης των χρημάτων και τη δυσκολία που αυτό ενδεχομένως έχει.