Χρήσιμα

Μοναξιά στη νηπιακή ηλικία
Μοναξιά στη νηπιακή ηλικία

Μπορεί ένα παιδί στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών να αισθάνεται μοναξιά; Παρατηρώντας στο νηπιαγωγείο παιδιά με επιθετική συμπεριφορά, παιδιά κλεισμένα στον εαυτό τους, παιδιά που ένιωθα ότι κάτι τους απασχολεί, σκέφτηκα, δουλεύοντας με τα παιδιά τη θεματική ενότητα «Ο εαυτός μου», να επιμείνω αρκετά στα συναισθήματα και τους φόβους των παιδιών αναζητώντας τρόπους έκφρασης και ψάχνοντας τις λέξις για να μπορέσουν να πουν πώς νιώθουν. (περισσότερα…)

Μουτζούρα ή ζωγραφιά;
Μουτζούρα ή ζωγραφιά;

«Μαμά σου αρέσει η ζωγραφιά μου;» ρωτάει η μικρή τετράχρονη Κατερίνα τη μαμά της περιμένοντας με αγωνία την απάντησή της. Η μαμά ρίχνει μια γρήγορη ματιά στη ζωγραφιά της Κατερίνας και απαντάει βιαστικά. Ωραία είναι αλλά μήπως πρέπει να σταματήσεις πια αυτές τις μουτζούρες και να κάνεις μια αληθινή ζωγραφιά; Η μαμά αγωνιά για τις συνεχείς μουτζούρες της κόρης της και η μικρή Κατερίνα απογοητεύτηκε για άλλη μια φορά γιατί η μαμά «δεν κατάλαβε» ότι ζωγράφισε «το δρόμο για την παιδική χαρά». Οι παιδικές «μουτζούρες» δεν είναι ποτέ κάτι τυχαίο. (περισσότερα…)

Καμπουριάζει… τι κάνω;
Καμπουριάζει… τι κάνω;

Με τον όρο σκολίωση περιγράφεται η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης σε μετωπιαίο επίπεδο και έχει το σχήμα S ή C με την παράλληλη ανάπτυξη ύβων. Εμφανίζονται τρεις διαφορετικές κατηγορίες σκολίωσης:

α) η συγγενής σκολίωση που αφορά το 10-15% των περιπτώσεων

β) η ιδιοπαθής σκολίωση που αφορά το 85-90% των περιπτώσεων

γ) η νευρομυϊκή σκολίωση (περισσότερα…)

Η διατροφή στην προσχολική ηλικία
Η διατροφή στην προσχολική ηλικία

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας τα παιδιά αναπτύσσουν την κινητικότητα, τη συναισθηματικότητα και τις γνωστικές τους λειτουργίες. Εντούτοις, ενώ στα χρόνια της προσχολικής ηλικίας συντελείται ραγδαία πνευματική ανάπτυξη, η σωματική ανάπτυξη γίνεται με πιο αργό ρυθμό συγκριτικά με αυτόν της βρεφικής ηλικίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης και αξιοσημείωτων αλλαγών. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών, έχει ως συνέπεια και τη μείωση της όρεξης προκαλώντας συχνά την αγωνία των γονιών όσον αφορά την επάρκεια της διατροφής του παιδιού σε θρεπτικά συστατικά. (περισσότερα…)

Τα θέλω όλα!
Τα θέλω όλα!

Πίσω από ένα παιδί γεμάτο απαιτήσεις, ίσως βρίσκεται η σκιά ενός γονιού που δε θέτει όρια στο μεγάλωμά του. Τα όρια και οι κανόνες συμπεριφοράς δεν είναι προϊόν γενετικής προδιάθεσης, αλλά αποτέλεσμα του πλαισίου μέσα στο οποίο το παιδί γεννιέται και μεγαλώνει. Κατ’ αρχήν λοιπόν τα παιδιά είναι αθώα! (περισσότερα…)

Μπαμπάς χωρίς δουλειά… Τώρα τι γίνεται;
Μπαμπάς χωρίς δουλειά… Τώρα τι γίνεται;

Με τις ραγδαίες αλλαγές που δέχεται η κοινωνία μας, πολύ συχνά η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με το πολύ δύσκολο θέμα ο πατέρας να χάνει την εργασία του. Σοκ, θλίψη, απογοήτευση, πένθος, οργή και ανησυχία!

Αυτά είναι όλα τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια όταν ο πατέρας χάνει τη δουλειά του. Τα ίδια συναισθήματα θα αντιμετωπίσουν και τα μέλη της οικογένειάς του.

Τι μπορεί να κάνει ο μπαμπάς για να βοηθήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του; (περισσότερα…)

Μια κρύο… μια ζέστη… και η γρίπη στο προσκήνιο
Μια κρύο… μια ζέστη… και η γρίπη στο προσκήνιο

Η γρίπη αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία οξείας αναπνευστικής νόσου, οφειλόμενη σε ιό που προκαλεί ετήσιες εποχιακές επιδημίες. Σε περιόδους επιδημίας η προσβολή των παιδιών από γρίπη μπορεί να ξεπεράσει το 40% του γενικού πληθυσμού. (περισσότερα…)

Διατροφή για λαμπερά μάτια
Διατροφή για λαμπερά μάτια

Όλοι οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά να τρώνε από όλα τα τρόφιμα, προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει όλοι μας όταν ήμασταν παιδιά «Πιες γάλα για να ψηλώσεις!» ή «Φάε ψάρι για να βλέπεις καλά!». Πράγματι η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία της όρασης και ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, όπου χτίζονται τα θεμέλια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. (περισσότερα…)

Η μάχη με το φαγητό
Η μάχη με το φαγητό

Ήρθε η ώρα! Θα φάει; Δε θα φάει; Θα το καταπιεί; Θα το μασάει μια ώρα; Θα τρέχουμε γύρω γύρω στο σπίτι με το κουτάλι στο χέρι; Θα το ξεγελάσω με τα παραμύθια ή θα με τρελάνει;

Η αγωνία της μητέρας για τη σωστή διατροφή του παιδιού της δεν είναι μια παλιά ιστορία που περιγράφουν τα βιβλία για την εποχή της κατοχής. Είναι μια ιστορία που συνεχίζεται και στις μέρες μας με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Στη σημερινή εποχή, η διατροφή δεν είναι πλέον πρόβλημα των μαμάδων όσο τα παιδιά τους είναι μικρά. Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι με πρωταγωνίστριες τα κορίτσια, έχουν πολύ σοβαρά διατροφικά προβλήματα από παχυσαρκία, βουλιμία μέχρι νευρική ανορεξία. (περισσότερα…)

Παιχνίδια για την υγεία της παιδικής ηλικίας
Παιχνίδια για την υγεία της παιδικής ηλικίας

Μία σύντομη ματιά στη λίστα κοινοποιήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης μας καθιστούν «μάρτυρες» της εικόνας των δυνητικών κινδύνων που εγκυμονεί ο σύγχρονος παιχνιδόκοσμος.

Ακτίνες που τυφλώνουν, ήχοι που προκαλούν κώφωση, τοξικές ουσίες που προκαλούν δηλητηρίαση, και ευθύνονταιppi3.jpg για καρκινογενέσεις, ανεπαρκείς μονώσεις που απειλούν με ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά, αποσπώμενα τμήματα που προκαλούν πνιγμό, δόλια χρήση σήματος πιστότητας CE, με στόχο την παραπλάνηση, είναι μόνο μερικά από τα καταγεγραμμένα στοιχεία που αναφέρονται ως επικίνδυνα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των παιδιών. (περισσότερα…)